De wet DBA.
De overheid kondigt aan per 1 januari 2025 te gaan handhaven op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Dit brengt grote veranderingen met zich mee voor jou als ZZP'er in de gehandicaptenzorg. Nu al nemen organisaties drastische maatregelen om de inzet van ZZP'ers tot het absolute minimum terug te brengen. En die ontwikkeling zal in de komende maanden nog sterker worden. Voor jou als ZZP'er is dit het juiste moment om over te stappen naar loondienstverband.
In dienst bij Reinaerde
Dit is hét moment om over te stappen naar een vast dienstverband bij Reinaerde. Zo kies je voor zekerheid, financiële stabiliteit, persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheid om je nog meer te richten op wat echt belangrijk is: het maken van het verschil in het leven van cliënten.
Binnen Reinaerde zijn we voor al onze gebieden, met verschillende locaties en doelgroepen, op zoek naar vaste medewerkers en flexmedewerkers!
Flexmedewerker of vaste medewerker
Als flexmedewerker kun je zelf bepalen of je aangeboden werkdagen accepteert. Werkdagen zijn altijd in overleg. Je wordt op basis van jouw opgegeven beschikbaarheid ingepland bij één of meerdere locaties. Of wanneer je het fijn vindt om een tijdje te worden ingepland bij een woning en juist deel uit te maken van een team behoort dat ook tot de mogelijkheden. Liever een vaste groep en locatie? Dan past een loondienstverband als vaste medewerker beter bij jou.
Onze voordelen op een rijtje
Doorbetaling van je salaris tijdens ziekte en vakantie.
Een uitdagende functie waarin je met jouw ervaring blijft groeien.
Een goede pensioenregeling en verzekering.
Extra personeelsvoordelen. Bijvoorbeeld bij aanschaf van een laptop of fiets.
Goede privé- en werkbalans.
Veel ruimte om jezelf te ontwikkelen, o.a. Reinaerde Academy.
Betrokken werkgever en fijne collega’s.
De beste zorg kunnen bieden met een sterk team.
Eindejaarsuitkering van 8,33% (ongeveer een maandloon als je het hele jaar in dienst bent).
Onregelmatigheidstoeslag (gemiddeld meer dan het avond- of weekendtarief).
Abdel Bentla, overgestapt van ZZP naar loondienst
"Het was voor mij het juiste moment. De wetgeving verandert, maar ook bij mijn privéleven past een vaste werkgever nu beter. Toen ik met mijn boekhouder ging kijken naar de voors en tegens van loondienst merkte ik dat het ook financieel de juiste keuze is. Dat raad ik iedere ZZP'er aan: kijk eens goed naar de cijfers met je boekhouder en bepaal dan wat voor jou de juiste stap is. Loondienst heeft echt veel voordelen."
ZZP in het nieuws
In dit item van Nieuwsuur worden de gevolgen van de veranderende wetgeving voor ZZP'ers in verschillende branches besproken, van de IT tot de bouw en van de zakelijke deinstverlening tot de zorg. De tendens? Er gaat veel veranderen en werkgevers voelen zich genoodzaakt te stoppen met ZZP'ers.
Wetgeving: grote veranderingen per 2025
Per 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium van de wet DBA. Dit betekent dat de Belastingdienst scherper gaat controleren of jouw werk als ZZP'er niet eigenlijk een verkapt loondienstverband is, ook wel schijnzelfstandigheid genoemd. In de gehandicaptenzorg is dit het geval bij het merendeel van de ZZP'ers.
Als de belastingdienst tot de beoordeling komt dat de arbeidsrelatie tussen Reinaerde en de ZZP’er eigenlijk een loondienstverband is, lopen wij maar ook jij als ZZP’er het risico op naheffingen en boetes. Dit is een risico wat wij zo veel mogelijk willen beperken en daarom beraden wij ons op de inzet van ZZP'ers.
Wanneer is een ZZP'er een ZZP'er?
De grote vraag is: wanneer is een ZZP'er echt een ZZP'er? En wanneer niet? Daar zijn geen strakke richtlijnen voor, maar wel kenmerken die de grondslag vormen voor de beoordeling van de arbeidsrelatie.
Zo wordt er onder andere gekeken naar:
heeft de zzp’er specifieke kennis en vaardigheden die niet aanwezig is bij zorgorganisatie
is de opdracht van beperkte duur en omvang en er is voorgaand geen dienstbetrekking geweest
is de opdracht bedoeld voor het invullen van een bepaalde dienst of specifieke werkzaamheden. Dus niet het volledig invullen van een bepaalde functie.
voldoet de zzp’er aan de geldende opleiding- en vakbekwaamheidseisen voor het verlenen van de betreffende zorgwerkzaamheden
verricht de zzp’er de zorgwerkzaamheden zelfstandig, voor eigen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid
is er sprake van gezagsverhouding? Een zorgorganisatie kan alleen aanwijzingen geven omtrent het doel van de opdracht.
Veel verschillende aspecten spelen dus een rol. Als ZZP’er loop je dus ook risico, net als je opdrachtgever. Het is goed om op de hoogte te zijn van deze risico’s.
Risico’s voor ZZP’er:
jouw opdrachtgevers kunnen nu al beslissen om geen of minder ZZP'ers in te huren, wat kan betekenen dat je minder werk hebt.
je kunt naheffingen en boets krijgen als de Belastingdienst denkt dat je schijnzelfstandig bent.
als jouw werkrelatie wordt gezien als loondienstverband kun je je zelfstandige status verliezen.
je moet zelf zorgen voor juridisch kloppende contracten om aan de wet DBA te voldoen, wat meer administratie en kosten betekent.
als je betrokken bent bij een zaak over schijnzelfstandigheid kan dat je reputatie schaden en het je moeilijker maken om nieuwe opdrachten te krijgen.
Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw toekomst en gaan graag het gesprek met je aan over de stap naar loondienst.
Meer weten?
Wil je weten wat de veranderende wetgeving voor jou betekent? Neem contact op met onze recruiters of je manager? Of schrijf je in voor een van onze informatiebijeenkomsten voor ZZP'ers.