Over de doelgroep
Cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zijn doorgaans mensen die een groot deel van hun leven zelfstandig zijn geweest, maar die door het hersenletsel nu begeleiding en verzorging nodig hebben. Niet-aangeboren hersenletsel komt in allerlei vormen voor. Het kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk, een herseninfarct of een ziekte. Als begeleider help je cliënten om met deze nieuwe situatie om te gaan en werk je samen met de cliënt en zijn of haar familie aan een zo goed mogelijk leven.
Cliënten met NAH zullen hun leven anders moeten invullen dan voorheen. Het aanvaarden van deze veranderingen is een enorme uitdaging die niet van de ene op de ander dag is gedaan. Daarbij hebben sommigen geen of beperkt ziekte-inzicht of kan het door hun cognitieve beperkingen moeilijk zijn om hun nieuwe leven in te vullen. Er leeft vaak frustratie om wat niet (meer) kan. Daarom heeft deze doelgroep vaak ook hulp nodig bij de dagelijkse verzorging zoals wassen, aankleden en transfers van bed naar rolstoel en andersom.
Diep van binnen
Begeleiders van Reinaerde vertellen over het werken voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Wat maakt het mooi? Wat is soms lastig? En wat heb je nodig als je met deze doelgroep wilt werken?
Dit maakt het werken met cliënten met NAH zo waardevol
'Meetellen, meedoen en meemaken. Rekening houden met de behoefte van de client en zijn 'way of life'. Wat ik daarmee bedoel is dat we wij als begeleiding en organisatie rekening houden met zijn of haar wensen. Wat ik vaak nog zie is dat wij als begeleiding een beslissing maken die wij belangrijk vinden terwijl de client hier anders over denkt. Wat ik waardevol aan mij werkt vindt is we met elkaar (sociale netwerk en begeleiding) groeien naar kleine en haalbare doelen die voor de client van groot belang zijn. Hoe wil je zelf behandeld worden als het er echt toe doet.. En check of de ander dat ook zo wil' Bianca, specialistisch begeleider
Methodiek en training
Voor deze doelgroep werken we met de LG/NAH-methodiek. Deze gaat uit van drie soorten cliënten - voorbijgangers, zoekers en klanten - en gaat over de vraag in hoeverre de cliënt ziekteinzicht heeft en een hulpvraag kan stellen. Elke cliënt vraagt om een andere aanpak. Wanneer je bij Reinaerde werkt met de doelgroep NAH, word je met je team in deze methodiek getraind.
Wie zoeken wij en waar?
Omdat deze doelgroep zowel verzorging als begeleiding vraagt, kun je ook met een achtergrond als verzorgende of verpleegkundige bij woningen voor cliënten met NAH aan de slag. Je wordt dan extra getraind op het begeleiden van cliënten. Tegelijkertijd kunnen begeleiders met minder verzorgende ervaring ook hierin trainingen volgen. Uiteindelijk bestaat je werk altijd uit zowel zorg als begeleiding: een uitdagende combinatie!
Bij Reinaerde zijn er vier woningen voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel, twee in Utrecht, in Woerden en in Harmelen. Daarnaast zijn er in de provincie verschillende dagbestedingsplekken waar ook cliënten met NAH werken.
Wil je graag werken met deze doelgroep, maar weet je niet precies welke vacature bij je past? Neem contact met ons op via onze open vacature NAH. We gaan graag met je in gesprek over de kansen en mogelijkheden!