"Samen kijken hoe het wél kan"
Over de doelgroep
Mensen met een licht-verstandelijke beperking (LVB), of met LVB in combinatie met psychische en/of gedragsproblematiek (LVB+), kunnen zich vaak prima uiten en hebben weinig tot geen lichamelijke beperkingen. Veel lukt dus zelf: cliënten met een LVB(+) doen volop mee aan de samenleving. Toch zijn er vaak ook dingen die niet lukken, bijvoorbeeld het begrijpen van moeilijke taal, oplossen van problemen of het onderhouden van sociaal contact. Ook het inschatten wat de consequenties van beslissingen op langere termijn zijn, is lastig. Voor die zaken die niet alleen lukken, hebben zij hulp en begeleiding nodig.
Een iets groter rugtasje
Begeleiders van Reinaerde vertellen over het werken voor cliënten met een licht-verstandelijke beperking (LVB). Wat maakt het mooi? Wat is soms lastig? En wat heb je nodig als je met deze doelgroep wilt werken?
Methodiek en training
Bij Reinaerde hebben we voor de doelgroep LVB(+) een eigen methodiek ontwikkeld: Krachtig en Zelfbewust. Deze is gebaseerd op de vele jaren ervaring die we binnen Reinaerde met de doelgroep hebben.
De onderdelen van de methodiek
Wie is de cliënt?
Hoe maak je op de juiste manier contact met de cliënt?
Hoe begeleid je de cliënt?
Wie ben je zelf?
Als je bij Reinaerde werkt voor de doelgroep LVB(+), ondersteunen we je in het toepassen van deze methodiek door teamtrainingen, coaching tijdens het werk en e-learnings.
Waar kun je werken met cliënten met LVB(+)?
Cliënten met een licht-verstandelijke beperking wonen vaak in een eigen studio of appartement met een gedeelde woonkamer. Verspreid door de provincie heeft Reinaerde verschillende van dit soort woningen, waarbij de intensiteit van de begeleiding per woning kan verschillen. Er zijn ook cliënten die zelfstandig wonen met ambulante begeleiding. Sommige cliënten hebben via jobcoaching een reguliere baan, maar er zij binnen Reinaerde ook verschillende dagbestedingsplekken bij bijvoorbeeld restaurants, ateliers, bij de groendiensten of in facilitaire teams. Er is dus altijd wel een plek in de buurt waar je met deze doelgroep kunt werken.
Er wonen en werken ook cliënten met LVB+ en ernstigere gedragsproblematiek in de beschutte woonomgeving van Dennendal in Den Dolder.
Wat heb je nodig om te werken met cliënten met een licht-verstandelijke beperking?
Werken met cliënten met LVB(+) betekent dat je naast hen staat en hen coacht om zélf het beste uit hun dagelijks leven te halen. Pas waar het echt niet lukt, neem jij het over of werk je in stapjes naar meer zelfstandigheid. Dat vraagt geduld, inlevingsvermogen en het vermogen om out-of-the-box te denken. Zeker als het soms ook niet lukt om doelen in één keer te behalen of een cliënt beperkte motivatie laat zien.
Jij brengt een positieve sfeer
Het is meestal makkelijk om contact te leggen met cliënten met een licht-verstandelijke beperking. Dat maakt werken met deze doelgroep leuk en dynamisch en vaak ook verrassend. Als begeleider helpt het als je daar open en relaxed in kunt staan, en kunt zorgen voor een positieve sfeer.
Stevig in je schoenen
Tegelijkertijd kunnen cliënten in hun dagelijks leven veel last ervaren van hun beperking. Dit kan leiden tot boosheid en frustratie, ook over het feit dat begeleiding nodig is. Daarnaast kunnen cliënten door hun beperking te maken krijgen met verslaving, uitbuiting en financiële of psychische problemen. Dit heeft invloed op hun eigen leven en functioneren, en raakt ook de dynamiek van de groep waar ze in wonen. Het is daarom belangrijk dat wanneer je met deze doelgroep werkt, je zelf stevig in je schoenen staat en kunt omgaan met dit soort situaties. Je team is hierin je steun en toeverlaat.
Donderdag 28 november 2024
Reinaerde Rietveldlaan Rietveldlaan 10, Nieuwegein
Koffie klaar: 09.45 uur Programma: 10.00 - 12.00 uur