Werken in de gehandicaptenzorg met cliënten met een intensieve begeleidingsvraag (IB)
Overslaan naar content

Werken voor cliënten met een intensieve begeleidingsvraag

Over de doelgroep

Sommige mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende problematiek zijn erg gevoelig voor wat er in hun omgeving gebeurt. Dat kan stress opleveren, wat zich kan zich uiten in moeilijk verstaanbaar gedrag. Cliënten hebben begeleiders dicht bij zich nodig om zich veilig te voelen. Binnen deze doelgroep kunnen cliënten een licht-, matig- of ernstig-verstandelijke beperking hebben. Vanwege het gedrag spreken we van cliënten met een intensieve begeleidingsvraag. Bij Reinaerde werken we voor deze doelgroep aan een zo gewoon mogelijk leven, met een fijne woning waar de cliënt zich thuis voelt en betekenisvol werk dat bij hem of haar past.

Wat heb je nodig om te werken met cliënten met een intensieve begeleidingsvraag?

Om cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag te kunnen begeleiden is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Jij bent de stabiele factor, ook als de cliënt zich even niet goed kan uiten. Door jouw kalme houding weet jij in elke situatie de rust en veiligheid te bewaren.

Je bouwt een band met cliënten op door niet de nadruk te leggen op het gedrag, maar op de hulpvraag daarachter. Als je de hulpvraag kent, kun je je de cliënt beter begrijpen en begeleiden. Oprechte interesse naar de persoon áchter het gedrag is daarmee onmisbaar. Omdat daarvoor veel contact nodig is tussen begeleiders en behandelaren, is het daarbij belangrijk dat je goed kunt samenwerken.

Gedrag is communicatie

Begeleiders van Reinaerde vertellen over het werken voor cliënten met een intensieve begeleidingsvraag. Wat maakt het mooi? Wat is soms lastig? En wat heb je nodig als je met deze doelgroep wilt werken?

Methodiek en training

Voor de begeleiding van cliënten met een intensieve begeleidingsvraag, werken we bij Reinaerde volgens de methodiek Triple-C. Triple-C staat voor Cliënt, Coach en Competentie. De methodiek gaat uit van wat de cliënt nodig heeft, en niet van het gedrag dat hij laat zien.

Het doel van Triple-C is dat cliënten ‘het gewone leven’ kunnen ervaren, met alles wat daarbij hoort: een plek waar zij zich veilig en thuis voelen, mensen waarop zij kunnen bouwen en een betekenisvolle invulling van de dag ervaren. Als begeleider werk je hier samen met je collega’s en de cliënt elke dag aan. Als dat lukt, krijgt een cliënt meer vertrouwen: in de activiteit en de omgeving, in de ander en uiteindelijk in zichzelf.

Als je bij Reinaerde werkt als begeleider van cliënten met een intensieve begeleidingsvraag, word je met je team in deze methodiek getraind en gecoacht.

Nahesson Mayland - Begeleider jongvolwassenen met een intensieve begeleidingsvraag

"Ik heb bewust voor deze doelgroep gekozen, want ik houd wel van een uitdaging!"

Waar kun je werken met cliënten met een intensieve begeleidingsvraag?

Bij Reinaerde wonen de meeste cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag in een beschutte woonomgeving. Dit biedt hen de rust en stabiliteit die zij nodig hebben. Wij hebben twee plekken waar dat mogelijk is: Bij De Heygraeff in Woudenberg en bij Dennendal in Den Dolder. Daarnaast is er een woning en dagcentrum voor kinderen met een intensieve begeleidinsvraag op de Marokkodreef in Utrecht.

Vacatures cliënten met een intensieve begeleidingsvraag (IB)

Filters

12 vacatures

Den Dolder

Flexbegeleider, Den Dolder en omstreken
Op locatie
  • Den Dolder, Utrecht, Nederland

Den Dolder, Woudenberg en Nieuwegein

Specialistisch begeleider Reinaerde
Op locatie
  • Den Dolder, Woudenberg en Nieuwegein, Utrecht, Nederland

Woudenberg, Zeist, Veenendaal, Den Dolder

Werken en leren bij Reinaerde
Op locatie
  • Woudenberg, Zeist, Veenendaal, Den Dolder, Utrecht, Nederland