Werken als behandelaar in de gehandicaptenzorg
Overslaan naar content

Behandelaar

Als behandelaar bij Reinaerde houd je je bezig met de diagnostiek en (mediërende) behandeling van cliënten met een verstandelijke beperking binnen jouw specifieke vakgebied, waaronder psychologie, orthopedagogie en verschillende vormen van (vak)therapie en (para)medische disciplines.

Op één dag acht cliënten met dezelfde hulpvraag achter elkaar zien? Niet in de gehandicaptenzorg! Wat het werk als behandelaar bij Reinaerde zo leuk maakt, is dat je uiteenlopende diagnostische vraagstukken van cliënten krijgt voorgeschoteld en je expertise gevraagd wordt bij een scala aan behandelvragen binnen verschillende levensfases. Van zeer jonge kinderen tot ouderen met dementie, en van mensen met een licht-verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel tot een ernstig meervoudige beperking.

"Binnen je eigen caseload is er altijd ruimte om met elkaar te sparren"

Linda den Hertog en Lisa Don  Gedragskundigen

Wat heb je nodig?

Allereerst is het belangrijk dat je affiniteit hebt met mensen met een verstandelijke beperking. Gedrag is niet altijd te voorspelbaar en vaak atypisch. Dit maakt dat je vaak buiten de richtlijnen of (standaard) protocollen moet denken om tot een creatieve aanpak te komen. Omdat veel cliënten te maken hebben met meervoudige problematiek, werk je vanuit jouw expertise nauw samen met je collega’s in een multidisciplinair team. Daarbij sta je in contact met de familie en begeleiders. Dit werk past goed bij je als je er energie van krijgt om samen met anderen op zoek te gaan naar de best passende behandeling die zoveel mogelijk evidence- of practice-based is en jij je daarin verantwoordelijk voelt voor je eigen bijdrage.

Reinaerde werkt in 4 geografische gebieden. In elk gebied werkt een multidisciplinair team van behandelaars die de meer generalistische en/of mediërende behandeling bieden Dit doe je dicht bij de cliënt in zijn eigen omgeving, en hiervoor werk je intensief samen met de professionals op de locaties waar cliënten begeleiding of zorg krijgen. Bijvoorbeeld op een woning of een dagbestedingslocatie, in de wijk of een beschutte woonomgeving.

Het Centrum voor diagnostiek en behandeling staat in Utrecht. Hier bied je specialistische, multidisciplinaire diagnostiek en behandeling. Dit gebeurt vanuit expertiseteams, bijvoorbeeld op het gebied van seksualiteit, slapen, voeding en gewicht, autisme, trauma of systeem.

Behandelaren

Gedragskundige Ergotherapeut Diëtist Fysiotherapeut Logopedist Psychomotorisch therapeut Systeemtherapeut Coach MDFT-therapeut

Medisch

Huisarts Basisarts Verpleegkundig specialist Doktersassistent Verpleegkundige Specialist ouderengeneeskunde Psychiater AVG-arts

Leren en ontwikkelen

Wat je werkplek of vakgebied ook is, we vinden jouw ontwikkeling belangrijk en bieden daar veel verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je je specialiseren, bijleren of collega’s gaan coachen. Bovendien biedt Reinaerde verschillende opleidingsplekken waarbij je werken in de gehandicaptenzorg combineert met een opleiding of postmaster. Daarnaast bieden we ook regelmatig stageplaatsen voor wie een studie volgt op van de bovengenoemde vakgebieden en ervaring op wil doen in de gehandicaptenzorg.

Omdat je vaak je creativiteit moet aanspreken in de gehandicaptenzorg, is er bij Reinaerde veel ruimte om nieuwe dingen te proberen en innovatieve oplossingen te bedenken die de kwaliteit van je diagnostiek en behandeling verbeteren.

"Wat mijn werk leuk maakt? De cliënten! Iedereen is uniek en heeft een eigen vraag. Elke dag kijken we weer wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dat vind ik een geweldig gave uitdaging!"

Femke Muilwijk Gedragskundige