Werken in de gehandicaptenzorg met ouderen
Overslaan naar content

Werken voor ouderen met een verstandelijke beperking

Over de doelgroep

Wanneer mensen met een verstandelijke beperking ouder worden, krijgen ze net als ieder ander te maken met meer lichamelijke ongemakken. Dit maakt de zorg voor oudere cliënten uitdagend omdat het divers is en vraagt om veel samenwerking. Begeleiding van ouderen richt zich met name op het zorgen voor een zo comfortabel mogelijke oude dag. De cliënten hoeven geen nieuwe dingen te leren, maar willen wel zo lang mogelijk vasthouden aan wat zij al konden. Activiteiten en dagbesteding zijn gericht op ontspanning en wat de cliënt zelf graag wil doen.

Vol met verhalen

Begeleiders van Reinaerde vertellen over het werken voor ouder wordende cliënten. Wat maakt het mooi? Wat is soms lastig? En wat heb je nodig als je met deze doelgroep wilt werken?

Wat heb je nodig om te werken met ouder wordende cliënten?

Omdat de beperkingen en de daarbij komende ongemakken per persoon verschillen, is het nodig om als begeleider flexibel te zijn in je begeleidingsstijl. Elke cliënt en zorgvraag is anders, en kan in de loop van de tijd ook weer veranderen. Het is belangrijk dat je daar de uitdaging in ziet en dat je geduldig, openhartig en respectvol bent in de omgang met deze bijzondere mensen, die al een heel leven achter zich hebben.

Als begeleider voor ouder wordende cliënten houd je je naast je begeleidende taken ook bezig met (het ondersteunen bij) de dagelijkse verzorging (ADL) van cliënten. Denk aan wassen, aankleden, eten en naar het toilet gaan.

Vanwege de meervoudige problematiek van ouderen is er veel contact tussen begeleiders, behandelaars, artsen, verpleegkundig specialisten en betrokken familieleden om zo in samenhang de beste zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden. Goed kunnen samenwerken en communiceren is dus onmisbaar.

Methodiek en training

Bij Reinaerde werken we voor ouder wordende cliënten met de methodiek Respectvolle Benadering Ouderen, die uitgaat van het streven om cliënten een zo comfortabel mogelijke oude dag te geven. Daarbij wordt sterk gekeken naar de wensen en behoeften van cliënt en komen allerlei verschillende begeleidingsstijlen aan bod. Wanneer je bij Reinaerde werkt als begeleider van ouder wordende cliënten, word je met je team in deze methode getraind.

Waar kun je werken met ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking?

We streven ernaar om ouder wordende cliënten steeds meer bij elkaar te laten wonen en leven om hen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden in hun behoeftes. Op verschillende plekken in de provincie Utrecht zijn woningen en dagbestedingsplekken die geheel of gedeeltelijk gericht zijn op oudere cliënten, zowel in de wijk als in beschutte woonomgevingen.

Wil je graag werken met deze doelgroep, maar weet je niet precies welke vacature bij je past? Neem contact met ons op via onze open vacature ouderen. We gaan graag met je in gesprek over de kansen en mogelijkheden!

Vacatures werken met ouderen met een verstandelijke beperking

Filters

16 vacatures

Begeleider

Specialistisch begeleider Nieuwegein/Houten/IJsselstein
Op locatie
  • Nieuwegein, Utrecht, Nederland
  • ?, Utrecht, Nederland
  • IJsselstein, Utrecht, Nederland
+2 meer
Specialistisch begeleider Reinaerde
Op locatie
  • Den Dolder, Utrecht, Nederland
  • Woudenberg, Utrecht, Nederland
  • Nieuwegein, Utrecht, Nederland
+2 meer

Leerling/zij-instromer

Werken en leren bij Reinaerde
Op locatie
  • Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Woudenberg, Zeist, Veenendaal, Den Dolder, Utrecht, Nederland