Werken in de gehandicaptenzorg met cliënten met een matig-verstandelijke beperking (MVB)
Overslaan naar content

Werken voor cliënten met een matig-verstandelijke beperking

Over de doelgroep

Cliënten met een matig-verstandelijke beperking (MVB) kunnen zelf diverse taken uitvoeren en hebben soms begeleiding nodig bij het inrichten van hun leven. Deze cliënten wonen meestal in een groep die fungeert als een gezin, waarin iedereen eigen bezigheden heeft en ook veel samen wordt gedaan. Ze gaan naar dagbesteding of begeleid werk, meestal buiten de woning. Daarnaast hebben ze vaak ook nog eigen hobby’s en andere activiteiten waar ze ondersteuning bij nodig hebben. Cliënten gaan bijvoorbeeld zelfstandig of met begeleiding naar de huisarts of tandarts.

Wat heb je nodig om te werken met cliënten met een matig-verstandelijke beperking?

Voor cliënten met een MVB is nabijheid van de begeleider heel belangrijk. Je bent er echt voor de cliënten en helpt hen zich te ontwikkelen. Als iets echt niet lukt, dan doe je het samen. De uitdaging zit in het spanningsveld: hoe zorg je dat de cliënt zo zelfstandig mogelijk kan leven, zonder hem of haar te overvragen? Goed overleg tussen begeleiders, behandelaren en familie is daarbij cruciaal.

Er is relatief weinig ondersteuning in de verzorging nodig. Wel houden we in de gaten dat cliënten zich goed verzorgen, bijvoorbeeld bij het douchen en tandenpoetsen. De meeste cliënten hebben geen lichamelijke klachten of gedragsproblematiek. Dit maakt dat het begeleiden van deze doelgroep ook geschikt is voor mensen die geen lichamelijk zwaar werk kunnen of willen doen. Je kunt als begeleider zowel korte als lange diensten werken, en afhankelijk van de locatie begeleid je de groep cliënten alleen of samen. Zelfstandig kunnen werken en in staat zijn om vooruit te kijken - wat heeft mijn collega in de volgende dienst nodig? - zijn dus belangrijke vaardigheden.

Methodiek en training

Voor cliënten met een MVB wordt bij Reinaerde met verschillende methodieken gewerkt, waaronder BAAS en Krachtig en Zelfbewust. Wanneer het een ouder wordende groep betreft kan dit samen opgaan met methodiek Respectvolle benadering ouderen. Wanneer je als begeleider met deze doelgroep werkt, word je met je team in de methodieken getraind.

Waar kun je werken met cliënten met MVB?

Reinaerde heeft relatief veel woningen en dagbestedingsplekken in de hele provincie Utrecht waar je kunt werken met cliënten met een matig-verstandelijke beperking. Cliënten met een MVB wonen meestal in aangepaste groepswoningen in de wijk, soms ook samen met cliënten met een licht- of ernstig-verstandelijke beperking. Er is altijd wel een werkplek in de buurt die aansluit bij jouw wensen.

Vacatures cliënten met een matig-verstandelijke beperking (MVB)

Filters

24 vacatures

Den Dolder

Begeleider Nachtzorg
Op locatie
  • Den Dolder, Utrecht, Nederland
Flexbegeleider, Den Dolder en omstreken
Op locatie
  • Den Dolder, Utrecht, Nederland

Den Dolder, Woudenberg en Nieuwegein

Specialistisch begeleider Reinaerde
Op locatie
  • Den Dolder, Woudenberg en Nieuwegein, Utrecht, Nederland

Dennendal

IJsselstein

Begeleider, Meridiaan, IJsselstein
Op locatie
  • IJsselstein, Utrecht, Nederland

IJsselstein, Nieuwegein, Houten

Begeleider
Op locatie
  • IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Utrecht, Nederland
Regiebegeleider
Op locatie
  • IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Utrecht, Nederland

Woerden

Woudenberg

Woudenberg, Zeist, Veenendaal, Den Dolder

Werken en leren bij Reinaerde
Op locatie
  • Woudenberg, Zeist, Veenendaal, Den Dolder, Utrecht, Nederland