Werken in de gehandicaptenzorg met cliënten met een ernstig-verstandelijke beperking (EMB)
Overslaan naar content

Cliënten met een ernstig-verstandelijke beperking (EVB)

Meet&Greet

Stel je eens voor: een wereld waarin we met creativiteit, geduld en liefde de levens verrijken van mensen met ernstig meervoudige of ernstig verstandelijke beperkingen. Iedere dag weer.

Als begeleider voor cliënten met een Ernstig Verstandelijke of Ernstig Meervoudige Beperking maak jij het verschil. Wil je meer weten wat jouw mogelijkheden zijn? Kom vrijblijvend naar één van onze Meet & Greets in maart.

Aanmelden mag maar hoeft niet:

Uitgaan van wat wel kan

Mensen met een ernstig-verstandelijke of zeer ernstig- verstandelijke beperking, hebben vaak een ontwikkelingsleeftijd van 6 tot 18 maanden. Dit betekent dat deze cliënten weinig zelf kunnen doen en bij de meeste zaken in hun leven hulp en begeleiding nodig hebben. Vaak is er ook sprake van bijkomende lichamelijke problematiek of ouderdomsklachten. De scheidslijn tussen EVB en EMB (ernstig-meervoudige beperking) is niet altijd even duidelijk.Een glimlach als beloning

Begeleiders van Reinaerde vertellen over het werken voor cliënten met een ernstig-verstandelijke beperking. Wat maakt het mooi? Wat is soms lastig? En wat heb je nodig als je met deze doelgroep wilt werken?

Wat heb je nodig om te werken met cliënten met een ernstig-verstandelijke beperking?

Mensen met een EVB hebben op veel vlakken van hun leven begeleiding nodig. Toch vinden we het bij Reinaerde belangrijk om juist te kijken naar wat er nog wél kan, en niet alles zomaar over te nemen. Daarom is het belangrijk dat je die verantwoordelijkheid aankunt, bijvoorbeeld door je diploma of (levens)ervaring. Naast begeleiding zijn vaak ook verzorgende taken onderdeel van je werk, ook met een verzorgende achtergrond kun je met deze doelgroep werken.

Goed kunnen samenwerken is belangrijk als je met mensen met een EVB wilt werken. Omdat de begeleiding intensief is, werken begeleiders, behandelaren én familie samen aan de beste zorg: dit vraagt om veel onderlinge afstemming.

Bij Reinaerde werken we voor deze doelgroep op een aantal plekken met dagbeleving in de woning, in plaats van dagbesteding op een aparte plek. Dit betekent dat je, als je werkt met deze doelgroep, langere diensten kunt draaien waarbij je bijvoorbeeld de opstart of afsluiting in een woning combineert met het aanbieden van een stimulerend, ervaringsgericht programma gedurende de dag. Dit maakt werken met deze doelgroep heel geschikt voor begeleiders die een groter contract willen werken en houden van afwisseling.

Methodiek en training

Voor de doelgroep EVB werken we met verschillende methodieken, afhankelijk van de groep en de bijkomende problematiek. Zo werken we met Triple C bij cliënten met een gedragscomponent, met LACCS bij cliënten met bijkomende lichamelijke problematiek en met Respectvolle Benadering Ouderen bij ouder wordende cliënten.

Waar kun je werken met cliënten met een ernstig-verstandelijke beperking?

Bij Reinaerde wonen cliënten met een ernstig-verstandelijke beperking meestal in de beschutte woonomgeving van Dennendal in Den Dolder of De Heygraeff in Woudenberg. Daarnaast zijn er in de provincie een aantal woningen, dagbestedingsplekken en kinderdagcentra waar cliënten met een EVB in de wijk kunnen wonen en werken.

Onze vacatures

Filters

19 vacatures

Den Dolder

Den Dolder, Woudenberg en Nieuwegein

Specialistisch begeleider Reinaerde
Op locatie
  • Den Dolder, Woudenberg en Nieuwegein, Utrecht, Nederland

Dennendal

IJsselstein, Nieuwegein, Houten

Begeleider
Op locatie
  • IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Utrecht, Nederland
Regiebegeleider
Op locatie
  • IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Utrecht, Nederland

Nieuwegein, Houten, IJsselstein

Specialistisch begeleider Nieuwegein/Houten/IJsselstein
Op locatie
  • Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Utrecht, Nederland

Utrecht

Woudenberg, Zeist, Veenendaal, Den Dolder

Werken en leren bij Reinaerde
Op locatie
  • Woudenberg, Zeist, Veenendaal, Den Dolder, Utrecht, Nederland