Werken in de gehandicaptenzorg met kinderen en jongeren
Overslaan naar contentKinderen en jongeren met een verstandelijke beperking

Kinderen en jongeren met een beperking een fijne en leerzame dag bezorgen, zodat ze stapje voor stapje verder kunnen groeien.

Kinderen en jongeren met een (ernstige) verstandelijke beperking, meervoudige beperking of met een verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblematiek, kunnen niet naar regulier of speciaal onderwijs of naar een kinderopvang. Voor hen bieden we bij Reinaerde dagbehandeling en BSO/vakantieopvang bij onze kinderdagcentra. Daarnaast zijn er kinderen die bij ons wonen of logeren en kun je ook als ambulant begeleider met kinderen werken.

Bij Reinaerde bieden we begeleiding en behandeling aan kinderen van 0 tot 18 jaar. Bij jonge kinderen leren we met name basisvaardigheden en natuurlijk ook het spelen en ontdekken op hun eigen niveau. Bij oudere kinderen gaat de begeleiding steeds meer over het voorbereiden op het niet meer bij ouders wonen of het volgen van dagbesteding. Voor alle leeftijden zijn begeleiding, verzorging (eten en drinken, verschonen, slapen) en behandeling (logopedie, fysiotherapie) een belangrijk onderdeel van de dag.Iets voor jou?

Werken met kinderen met een beperking is anders dan werken op een regulier kinderdagverblijf of een school. De kinderen ontwikkelen zich vaak niet verder dan een ontwikkelleeftijd van 24 maanden. Ze kunnen niet of heel moeilijk communiceren en hebben veel begeleiding, verzorging, liefde en aandacht nodig. Dat vraagt vaak veel geduld en een groot hart voor deze kinderen.

Het mooie aan het werken met kinderen en jongeren is dat er ontwikkeling mogelijk is, al gaat dit vaak in hele kleine stapjes. Samen met begeleiders, behandelaren en ouders of verzorgers ga je de zoektocht aan en leer je het kind en zijn of haar mogelijkheden langzaam maar zeker steeds beter kennen. Ouders hebben vaak veel vragen en meestal geen ervaring met verstandelijke beperking; jij bent daarin voor hen een belangrijke steun. Het is dus belangrijk dat je die rol snapt, met samenwerking en communicatie

Wil je nog aanvullende informatie en telefonisch contact? Twijfel niet, wij helpen je graag! Mail je naam en telefoonnummer, dan nemen wij snel contact met je op.Onze medewerkers aan het woord!

Methodiek en training

Voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking werken we binnen Reinaerde met de LACCS-visie. Dit staat voor Lichamelijk welzijn, Alertheid, Contact, Communicatie en Stimulerende tijdsbesteding. Voor een goed leven moet het op alle vijf gebieden goed voor elkaar zijn. Als je bij Reinaerde werkt met deze doelgroep, word je met je team getraind in de werkwijze die hiermee samenhangt.

Waar kun je werken met kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking?

Reinaerde heeft verschillende kinderdagcentra (KDC's) verspreid over de provincie Utrecht. Daarnaast zijn er twee plekken waar jongeren wonen en is er een aantal logeerplekken. Tot kunnen kinderen en jongeren in diverse gemeenten ook bij ons terecht voor ambulante begeleiding.

Onze vacatures